Zaštita

Zaštita od prevara na sajtovima za upoznavanje

Prošle godine sam proveo dosta vremena identifikujući i prateći prevare na sajtovima za upoznavanje, poznate i kao romantične prevare, vojne prevare i Romeo prevare. Većina mojih klijenata ima jednu stvar zajedničku; nikada se nisu videli licem u lice sa potencijalnim partnerom preko kamere. Mnogi od izgovora su loša internet konekcija; ne vole da se snimaju, rade na brodu, kamera na telefonu im je slomljena itd.  


U današnje doba, nema razloga za nesnimanje uzimajući u obzir sve aplikacije. Verujem da je ključno da prekinete vezu sa onima koji ne žele da se vide sa vama licem u lice i da ih blokirate na svim društvenim mrežama. Budite oprezni; neki prevaranti će sa više profila kontaktirati potencijalnu žrtvu i otpočeti vezu ponovo. Stoga, dok tražite potencijalnog partnera na sajtovima Match, POF, Tinder i Jdate , budite oprezni i svesni da bi to mogla biti osoba koju ste već otkačili.   


Druga stavka koju su klijenti prijavili je da su ponekad osetili kao da pričaju ili se dopisuju sa drugom osobom. Nije neuobičajeno da prevaratni rade u grupama i idu sa žrtve na žrtvu. 


Ukoliko se upoznajete sa nekim preko interneta, ne stidite se da postavljate pitanja. Ukoliko vam kažu da se nalaze u hotelu u Dubaiju ili u Čikagu, pitajte ih da vam pošalju sliku sebe sa lokalnim novinama ili da otvore fioku i slikaju hotelski imenik. Iako zvuči pomalo čudno; ako odbijaju, zapitajte se zašto.


Neki prevaranti će ići na duge staze i ostati u vezi godinama pre nego što krenu na žrtvin novac. Zahtevi za novcem idu od kratkotrajne pozajmice za posao, do nekog hitnog slučaja, ili im treba novac da bi posetili svoju žrtvu. Ponekad novac ide preko Western Uniona , viđao sam i da se novac prenese na drugu žrtvu, a zatim na kriminalca. Ako vam onlajn partner zatraži novac, tražite mu video poziv. Bez video poziva, nema novca; zapravo nikad ne šaljite novac. 


Prva stvar koju treba da uradite da biste se zaštitili je da pošaljete fotografiju osobe koju ste upoznali preko internet na sajt kao što je Tineye.com; koji će skenirati ceo internet tražeći isto lice ili fotografiju. Uvek smatrajte potencijalnog partnera na internet za potencijalnog prevaranta, sve dok se ne dokaže suprotno.  


Stavke koje treba imati u vidu:

1. Pretražili ste internet tražeći fotografiju te osobe.

2. Imate broj telefona te osobe, koji je u funkciji, i razgovarali ste sa njom preko tog broja. 

3. Razgovarali ste licem u lice preko kamere i jasno ste joj videli lice. 

4. Naglasak osobe je u redu?

5. Vremenska zona, da li razgovaraju sa vama iz odgovarajuće vremenske zone. Na primer, osoba vam je rekla da živi u Monaku, ali vas uvek kontaktira tokom dana iz različite vremenske zone.  


Ukoliko vam je potrebna pomoć da odredite da li je vaš potencijalni onlajn partner prevarant, posetite netScammer.


Frank M. Ahearn je autor bestselera New York Timesa: How To Disappear, ili “Kako nestati”. 


 Zaštita 

Moj blog