Spletnimi Goljufijami

Zaščita pred spletnimi goljufijami

V preteklem letu sem veliko časa preživel z identifikacijo in preskakovanjem sledenja spletnim prevaram, znanim tudi kot romantičnim prevaram, vojaškim prevaram in Romeo prevaram. Večina mojih strank ima eno skupno stvar; Preko spleta s svojo boljšo polovico niso nikoli imeli pravega video pogovora. Veliko izgovorov se opira na slabe lokalne storitve; ne marajo videoposnetkov, delajo na morju, njihova prenosna kamera ne deluje, itd.


V današnjem času ni prav nobenega razloga, da ne bi uprabljali video posnetkov, še posebej če upoštevamo, da so nam na voljo Skype, Whatsapp in klepetalnice Hangouts. Menim, da je bistvenega pomena, da se držite pravila, da če ni osebnega video pogovora, ni nobenega razmerja in s takšnimi posamezniki takoj prenehajte pogovor in jih blokirajte na vseh družbenih medijih. Zavedajte se; nekateri goljufi bodo kontaktirali potencialne žrtve kot nekdo drug in skušali ponovno vzpostaviti razmerje. Torej, medtem ko izbirate potencialne partnerji na platformah Match, POF, Tinder in Jdate, bodite previdni in upoštevajte, da se lahko pogovarjate z osebo, ki ste jo prej že zavrnili.


Nekatere stranke poročajo tudi o trenutkih, ki so se počutili, da se pogovarjajo ali pošiljajo sporočila neki drugi osebi, kot običajno. Ni neobičajno, da goljufi delujejo v skupinah in si podajajo delo.


Če se poslužujete zmenkarij na spletu, ne bodite sramežljivi glede postavljanja vprašanj. Če vam povedo, da se nahajajo v hotelu v Dubaju, ali v Čikagu jih zaprosite, naj se fotografirajo z lokalnim časopisom ali odprejo predal in slikajo lokalni imenik. Seveda to zveni neumno, a če se ne strinjajo, se vprašajte, zakaj?


Nekateri goljufi bodo postali del dolgega razmerja in v tem ostali več let, preden bodo od žrtve zahtevali denar. Zahteva po denarju se giblje od hitrega poslovnega posojila, pomoči zaradi nenadne nesreče, ali pa potrebujejo pomoč pri financiranju svojega potovanja za obisk žrtve. Včasih za nakazilo denarja uporabljajo v Western Union, videl sem tudi, kako se denar pere preko neke druge žrtve vse do goljufa. Če vaš partner zahteva denar, prosite za videoklic. Brez klica ni denarja, pravzaprav nikoli ne pošiljajte denarja.


Prvi korak da zaščitite sebe je, da prenesete sliko osebe, s katero ste pogovarjate, na spletno mesto kot je Tineye.com, ki bo skenirala splet za morebiten isti obraz ali fotografijo. Vedno upoštevajte, da je vaš spletni partner potencialni prevarant, dokler se zares ne izkaže drugače.


Postavke, ki jih je treba upoštevati

1. Na spletu ste skušali poiskati slike osebe, s katero se pogovarjate

2. Imate delovno telefonsko številko osebe in ste preko te številke z to osebo tudi govorili.

3. Izvedli ste video pogovor iz oči v oči, kjer je bil obraz osebe jasno viden.

4. Je naglas točen?

5. Bodite pozorni na časovni pas, se ta sklada s časovnimi termini, ko komunicirajo z vami? To pomeni, da vam je oseba povedala, da živi v Monaku, vendar vas dnevno kontaktira v povsem drugačnem časovnem pasu.


Frank M. Ahearn identificira spletne goljufe.


Spletnimi Goljufijami

Moj blog