Romance Oplichters

Romance Scams: Falling Prey

Frank M. Ahearn identificeert romance oplichters

Als er één tool is die een romantische oplichter gebruikt om succesvol te zijn in zijn misdaad, dan is het wel de digitale wereld. Zodra ze een slachtoffer beet hebben, manipuleren ze om de relatie online te houden en vermijden ze het fysieke ten koste van alles. Bij de digitale wereld moet je denken aan Google Hangouts, SMS-berichten, WhatsApp, Signal of e-mail, waarbij hoofdzakelijk geen menselijk contact bestaat.


Door niet in het fysieke rijk van een romantische oplichter te stappen, vermijdt de oplichter detectie. Ze gebruiken excuses waarom ze niet kunnen praten of video's maken. Zoals, ze bevinden zich in een militaire hete zone en het is topgeheim. Het booreiland heeft straling en het gebruik van een video kan een explosie veroorzaken. Of een groot overheidscontract, in een afgelegen gebied en er is geen mobiele service. De dommere oplichters beweren dat de telefooncamera kapot is, of ze zijn verlegen.

Het ontbreken van telefoon- of videogesprekken verijdelt de tijd dat het slachtoffer ten prooi valt aan de zwendel. In plaats van te verwachten wat men zou moeten doen in een zogenaamde normale relatie, accepteren slachtoffers digitale communicatie als de norm. En begint te geloven dat het een lange afstandelijke relatie is. Een online relatie is geen lange afstandelijke relatie. In feite schreeuwt de stem dat je in een vreselijke daad van misleiding verkeert.


Frank M. Ahearn identificeert romance oplichters.


Een woord van waarschuwing, omdat je een telefoongesprek had of een korte videocall met een online kennis, betekent niets. De heer Romeo Scammer bedriegt je door het gesprek te dempen of de video te faken.


Vervolgens overspoelt de oplichter je met aandacht; zo veel aandacht dat je niet meer hebt gezien sinds je een tiener was. Uiteindelijk sta je alleen en wacht je op meer van de mysterieuze persoon, terwijl ze beweren ergens in de wereld te werken. Je accepteert dan voor nu dat het leven met hen e-mail en tekst is. Een grote fout!

Dan komt de wortel, de belofte van een bezoek. Helaas is het een stuk valse hoop. Je markeert de kalender; vertel het je familie en vrienden. Helaas is de tijdlijn een hulpmiddel om de leugen dieper te maken door tijd te laten passeren en de band tussen slachtoffer en oplichter te laten groeien.


Vervolgens komt de ramp, niemand arriveert op het vliegveld. Een sterfgeval in de familie, kunt u helpen met de begrafeniskosten? Een advocaat neemt contact met u op en er is borgtochtgeld nodig. Hun boot is gestrand, ze vereisen dat je voor hun bagage betaalt. Toen beloofde je dat als de problemen voorbij zijn, ze voor je deur staan met een glimlach.


Het slachtoffer worden van een scam op romantiek gebied gebeurt niet van de ene dag op de andere, het wordt stapsgewijs uitgerold. Elk aspect brengt je langzaam naar een digitale gevangenis waar je met heel je hart wilt geloven dat de persoon waarmee je te maken hebt, echt is. Toch is er dat kleine stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je beter moet weten.

Mijn blog