Nettideittailuhuijaukset

Frank M. Ahearn | Nettideittailuhuijaukset

Olen viimeisen vuoden aikana kuluttanut paljon aikaa tunnistamalla ja jäljittämällä nettideittailuhuijauksia. Suurimmalla osalla asiakkaitani on yksi yhteinen piirre: he eivät ole koskaan keskustelleet videon välityksellä kasvokkain niin sanotun kumppaninsa kanssa. Selitykset ovat moninaiset; vastapuolen internetyhteys on huono, he eivät pidä videolla esiintymisestä, työskentelevät merellä, kännykän kamera on rikki ja niin edelleen.


Tänä päivänä ei kuitenkaan ole mitään syytä olla soittamatta videopuheluita, ottaen huomioon, että nykyisin käytettävissä ovat esimerkiksi Skype, Whatsapp ja Google hangouts. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jos vastapuoli ei suostu juttelemaan kasvotusten, ei suhdettakaan voi syntyä ja silloin on paras lakata vastaamasta heille ja estää heidät kaikissa sosiaalisen median kanavissa. Ole varovainen, sillä jotkut huijaajat saattavat tällöin ottaa yhteyttä potentiaalisiin uhreihinsa eri tekeytyen eri ihmiseksi ja aloittaen suhteen alusta. Joten kun valitset potentiaalista kumppania Tinderissä, Matchissa, POFissa tai Jdatessa, kannattaa olla varuillaan ja huomioida, että jotkut heistä voivat olla henkilöitä, joista olet jo hankkiutunut eroon.


Toinen epäilyksiä herättävä asia, josta asiakkaani ovat kertoneet, on se, että heistä tuntui ajoittain siltä, kuin olisivat tekstailleet täysin eri ihmisen kanssa. Ei ole lainkaan epätavallista, että huijaajat työskentelevät tiimeissä ja pompottelevat uhreja toinen toiselleen.


Jos rohkaistut deittailemaan netissä, niin älä pelkää kysyä kysymyksiä. Jos keskustelukumppanisi kertoo olevansa Dubaissa tai Chicagossa, pyydä häntä vaikka ottamaan kuva itsestään paikallisen sanomalehden kanssa tai avaamaan hotellihuoneen lipaston laatikon ja ottamaan kuvan paikallisesta puhelinluettelosta tai vastaavasta. Tämä voi kuulostaa hupsulta, mutta jos vastapuolesi ei halua toteuttaa pyyntöäsi, kannattaa todella miettiä miksi näin on.


Jotkut huijaajat työskentelevät pitkällä tähtäimellä ja pysyvät suhteessa vuosien ajan, ennen kuin pyytävät uhriltaan rahaa. Rahan tarve voi vaihdella aina pienestä liikelainasta perheessä tapahtuneeseen kriisiin, jonka vuoksi niin sanottu kumppani tarvitsee rahaa hänen luonaan vieraillakseen. Joskus rahat siirtyvät esimerkiksi rahansiirtopalveluja tarjoavan Western Union -yrityksen kautta ja olen jopa todistanut tilanteita, joissa raha siirretään eri uhrin kautta rikolliselle. Jos netissä tapaamasi kumppani pyytää rahaa, pyydä sinä häneltä videopuhelua. Ei puhelua, ei rahaa – tai vielä parempi vaihtoehto olisi olla lähettämättä koskaan rahaa.


Paras tapa suojella itseäsi on ladata kumppanisi itsestään lähettämä kuva sivustolle, kuten Tineye.com, joka etsii internetistä samoja kasvoja tai samaa kuvaa. Ajattele aina, että nettideittisi voi aivan hyvin olla huijaaja, kunnes toisin todistetaan.


Asioita, joita ottaa huomioon

1. Olet etsinyt henkilön kuvia netistä. 

2. Sinulla on henkilön toimiva puhelinnumero ja olet puhunut henkilön kanssa tämän puhelinnumeron välityksellä. 

3. Olet soittanut hänelle videopuhelun, jossa henkilön kasvot näkyivät selvästi. 

4. Vastaavatko hänen äänensä ja aksenttinsa/murteensa sitä mitä pitäisi?

5. Aikavyöhyke: kommunikoivatko he toiselta aikavyöhykkeeltä, kuin kertovat? 


Tarkoittaen: henkilö kertoo asuvansa vaikka Monacossa, mutta ottaa sinuun aina yhteyttä, kun eri aikavyöhykkeellä on päivä ja Monacossa yö.


Jos tarvitset apua selvittääksesi, onko netissä deittailemasi henkilö huijari vai ei, minä voin auttaa.


Frank M. Ahearn  

Nettideittailuhuijaukset