Romantične prevare: Nasedli plen

Frank M. Ahearn identificira ljubezenske goljufe.

Romantične prevare: Nasedli plen


Če obstaja eno orodje, ki ga ljubiteljski prevaranti z veseljem uporabljajo za uspešnost izvajanja svojih kriminalnih dejanj, je to digitalni svet. Ko zagrabijo žrtev s to manipulirajo, da ohranijo stik na spletu in se izognejo fizičnemu srečanju za vsako ceno. Pomislite na digitalna orodja kot so Google Hangouts, sporočila SMS, Whatsapp, Signal ali e-pošto, vsem v glavnem primanjkuje človeških stikov. 


S tem, da ne stopijo v fizično okolje žrtve, se prevaranti izognejo razkrinkanju. Uporabljajo izgovore, zakaj ne morejo govoriti ali se udeležiti video pogovora. Eden izmed pogosto navedenih razlogov je ta, so v vojaški vroči coni, in je vojaška skrivnost. So na naftni ploščadi z radiacijo in uporaba videoposnetka bi lahko povzročila eksplozijo. Ali pa delajo na veliki vladni pogodbi, na oddaljenem območju, kjer ni nobene mobilne storitve. Neumni prevaranti trdijo, da je kamera ne deluje ali pa, da so sramežljivi. 


Pomanjkanje telefonskega ali video pogovora daje prevarantu čas, da žrtev postane žrtev prevare. Namesto da bi pričakovali stvari, ki bi jih normalni posamezniki pričakovali tudi v tako imenovanem običajnem odnosu, žrtve sprejemajo digitalno komunikacijo kot normo. Začnejo verjeti, da je to dolgotrajno razmerje. Spletno razmerje ni razmerje na daljšo razdaljo. 


Na srce vam želimo položiti tudi nekaj besed previdnost. Zgolj ker ste imeli telefonski pogovor ali kratek video pogovor s spletnim znancem, to ne pomeni ničesar. Šarmantni Romeo vas skuša pretentati s prikrivanjem pogovora ali nepristnim videoposnetkom.


Nato vas posveti vso svojo pozornost,  pozornosti, ki jih niste bili vajeni že od najstniških let. Sčasoma tudi sami čakate na še več informacij s strani omenjene skrivnostne osebe, medtem ko te trdijo, da so na delu nekje po svetu. Nato zaenkrat sprejmete, da življenje in stik z njimi poteka zgolj preko e-pošte in besedilnih sporočil. Velika napaka!


Nato pade še korenček, obljubijo vam obisk. Na žalost gre za lažno upanje. Datum označite na koledar; poveste svoji družini in prijateljem. Na žalost je ta datum le njihovo orodje za lažjo izvedbo prevare, saj prevarantu daje čas, da se nanj sčasoma navežete, več časa kot preteče, bolj pa do goljufa nekaj začutite. 


Nato sledi nesreča, nikogar ne bo na letališče. Družinska smrt, ali lahko pomagate pri stroških pogreba? Kontaktira vas njihov podjetnik, potrebujejo plačilo varščine. Ali pa, njihova ladja je nasedla, zahtevajo, da za njih plačate njihovo prtljago. Nato sledijo obljube, da ko bodo težave odpravljene, se bodo z nasmehom pojavili na vašem pragu. 


Žrtev romantične prevare ne postanete kar čez noč, vse se odvije v številnih korakih. Vsak nov aspekt vas počasi vodi v digitalni zapor, kjer želite z vsem srcem verjeti, da je oseba, s katero ste se zapletli, resnična. Toda nek majhen glas v vaši glavi vam pravi, da bi morali vedeti bolje. 


Identificira Ljubezenske Goljufe


Moj blog